Background
Background

Program javorË në rtv ATDHETARET

radio online 24/7

LAJMET E FUNDIT

At Pjetër Mashkalla S.J

Analiza

At Pjetër Mashkalla S.J

  FRITZ RADOVANI – de ANGELI AT PJETER MESHKALLA S.J. Melbourne 2004 Falnderim: Jam mirënjohës ndaj të gjithë atyne që më kanë ndihmue me materialet arkivore, me dorshkrimet origjinale si dhe, ata, që me sponsorizimin e tyne, kanë ba të mujtun daljen në dritë të kësaj pune modeste. Autori FRITZ RADOVANI – de ANGELIIS Shenim: Portreti i At P.Meshkallës në kopertinë asht grafikë e Autorit të librit, F.Radovani, punue në […]

Pse vetem Shkodra?! Pjesa XV

Analiza

Pse vetem Shkodra?! Pjesa XV

HELENA LULI (1914 – 2001) CILA ISHTE DETYRA E SEKSIONIT KATOLIK PRANë DEGëS Së MBRENDSHME Të QYTETIT Të SHKODRES Në 1946, I VETMI N’BOTë ? -ZHDUKJA E PERJETëSHME E ANTIKOMUNISTAVE T’ VERIUT. Jo larg nga shtëpia ime në rrugen Badra, në Shkoder, në rrugen Marvukej, ka banue zonja Helena Luli (Mirakaj). Nana ime njiihej me zj. Helena që në kohen kur Ajo ishte e re dhe ishte nder mësueset e […]

Si shpëtoi tavani i Kishës Kathedrale në Shkodër?

Analiza

Si shpëtoi tavani i Kishës Kathedrale në Shkodër?

TAVANI  I  KISHES  KATHEDRALE  SHKODER VEPER  E  ARTISTIT  KOL  IDROMENO 1973. Po afrohej koha e zhvillimit Kongresit të shtatë të BGSH në “Pallatin e sportit” të Shkodres, i porsa rindertuem në Kathedrale ose Kisha e Madhe… Me 11 Qershor 1973. Kur po vazhdonte punimet aty ingjenjer Bujar Golemi, erdhi me pa gjendjen pak muej perpara perfundimit nga Tirana, Kryetaria e BGSH Shqipnisë Vito Kapo. Ajo takoi aty ingjenjer Golemin dhe biseduene […]

Zamak i Flamurit Gjergj Kastriotit – Skënderbeut (8)

Analiza

Zamak i Flamurit Gjergj Kastriotit – Skënderbeut (8)

VRITET DON SHTJEFEN KURTI (1898 – 1971) “Asht pushkatue nga shteti komunist diktatorial i Ever Hoxhës, vetem, pse ka Pagzue një fëmijë Katolik.”(1971) Shtjefen Jak Kurti asht le në Ferizaj nga prindët Jak’e Katrina Kurti në vitin 1898, me 24 Dhetor. Ishte familje me gjendje të mirë dhe e njohun atje. Mbasi i filloi studimet e nalta teologjike n’ Austri i perfundoi n’Itali, kje shugurue meshtar dhe u vendos në […]

Ishte viti 1911…..

Analiza

Ishte viti 1911…..

MEMORANDUMI  I GERÇËS 10/23 QERSHOR 1911 Ishte viti 1911...: Asht mirë me marrë harten e Shqipnisë dhe shikoni ku bjen Gerça!  Janë mundue disa deri tashti me fshijë Bratilen, Kelmendin, “Beslidhjen e Veriut”, “Kanunin e Lekë Dukagjinit”, “Kanunin e Skenderbeut”! E tashti, si per faktet tjera, po punohen me fshij nga faqet e Historisë së Lavdishme të Maleve të Veriut edhe “Memorandumin e Gerçës së 1911”. Ky Memorandum 113 vjet […]

Analiza

Pse vetem Shkodra?! (XI)

Pergatiti Fritz RADOVANI: Pjesa e XI. PSE  VETEM  SHKODRA?! 1946 CILA ISHTE DETYRA E SEKSIONIT KATOLIK PRANË DEGËS SË MBRENDSHME TË QYTETIT TË SHKODRES, I VETMI N’BOTË ? -ZHDUKJA E PERJETëSHME EDHE E EMNAVE  TË  NDERUEM Të  Vram?  PARA  1944. Vetem “historianët, dr...prof...e akademikët...” e Shqiptarëve të sotëm, mendojnë ose i kanë porositë “me mendue” se, Historia e Shqipnisë duhet shkrue “pa Burra”! Një prej tyne ishte Ever Hoxha. Sot ka edhe të tjerë.. Shpesh, mendoj me vete: “Atdhetarët tanë, […]

today03/07/2024 2

Analiza

Nji lule vjeshtet, e Gjergj Fishtës një kryevepër e lirikave në letersinë shqipe

AT GJERGJ FISHTA O.F.M. (1871 – 1940) Kjo ndoshta asht poezija ma lirike e mbarë këtij libri, n’ atë kuptimin e ngushtë qi merr fjala. Asht nji lirikë qi zbulon shumë ndiesi të botës së mbrendshme të Poetit. Subjekti i saj paraqitet mjaft i pacaktuem. Mbas mendimit tim Poeti në ketë karm – në ketë trajtë si paraqitet sot hartimi – nuk pat nji vehtje të caktueme. Ai ndoshta – […]

today03/07/2024 2

Analiza

Shkodra asht djepi i kultures dhe artit

PJETRO MARUBI (1834 – 1903) Qyteti i Shkodres asht djepi i kulturës dhe i artit Atdhetar Shqiptar. Krahas hapjes së shkollave fillestare private Shqipe dhe atyne të mesme të Jezuitëve dhe Françeskanëve në shek. XIX, në Shkoder, në djepin e artit të Saj u perkund edhe fotografia e parë e ardhun me Studio Marubi, në Trojet tona që në vitin 1850 – 1858. Pjeter Marubi u le në Piacenza më […]

today03/07/2024 2

PROGRAMI JAVORË NË TV

E Hane

E Premte

Debate në TV

JETA SOCIALE NË KOSOVË

18:30 - 20:00

more_vert

JETA SOCIALE NË KOSOVË

MODERATORË KRISTË GJINAJ - ME DATEN 12 KORRIK NGA ORA 16.00

“Femrat janë të përfaqësuara me përqindjen e paraparë me ligj vetëm në nivele apo në nivelet e mesme, ndërsa në nivelet vendimmarrëse femrat janë të përjashtuara apo përfaqësuara vetëm simbolikisht”., “ Barazinë gjinore e kemi si një shkak që të realizojmë lirinë tonë për të cilën edhe jemi munduar, por edhe si një detyrim për gjeneratat që do të vijnë dhe ndaj shtetit të Kosovës, pasi nuk mund të kuptohet një shtet mirëfilltë demokratik dhe një shtet ku realizohen të drejtat nëse nuk realizohen të drejtat e gruas”. Në Kosovë, roli i femrave në proceset e zhvillimit shoqëror, ekonomik dhe politik vlerësohet të jetë shumë i rëndësishëm, por vendi vazhdon të ndeshet me pabarazi gjinore. Pozita e pabarabartë ndikohet nga shkalla e ulët e punësimit të grave, vështirësitë për qasje në shërbimet shëndetësore, shkalla e ulët e integrimit në ekonomi, si dhe numri i vogël i grave në poste drejtuese në administratën publike.

close

E Shtunë

RADIO E JONË MUNDESOHET EDHE NË KËTO PLATFORMA

Invalid license, for more info click here
0%